Vývar
hovězí maso (hovězí loupaná plec) 500 g
voda 2 litry
cibule (velká ) 1 ks
mrkev (velká ) 1 ks
řapíkatý celer 1 řapík
pepř celý 1 lžička
Šči
brambory (velké ) 2 ks
olej 2 lžíce
cibule 1 ks
bílé kysané zelí 300 g
zelí (čerstvé, na tenké proužky) 2 hrnky
rajčatové pyré 3-4 lžíce
bobkový list 2 ks
česnek 2 stroužky
sůl
čerstvě namletý pepř
K podávání
zakysaná smetana
hladkolistá petržel
Postup přípravy
Nejprve připravte vývar. Hovězí maso dejte do hrnce a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu a děrovanou lžící odstraňte pěnu. Poté přidejte celý černý pepř, rozčtvrcenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Na mírném ohni vařte 2 hodiny. Z vývaru vyndejte zeleninu a maso a vývar přeceďte přes jemné síto.
Do hrnce s vývarem dejte brambory nakrájené na kostky a bobkové listy a vařte 20 minut.
Mezitím na velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a restujte asi 5 minut. Poté přidejte čerstvé zelí na proužky, překrájené kysané zelí a rajčatové pyré. Promíchejte, pánev přikryjte poklicí a duste na mírném ohni 20 minut, občas promíchejte.
Podušené zelí přidejte do hrnce s vývarem a bramborami, přidejte uvařené, na kousky nakrájené hovězí maso, dochuťte solí a pepřem a vařte 5 minut. Na závěr přidejte prolisovaný česnek.
Před servírováním nechte polévku alespoň 20-30 minut odpočinout.
Servírujte s kopečkem zakysané smetany, posypané nasekanou hladkolistou petrželí.
PRIMA TIPY: Pokud je polévka málo kyselá, můžete ji dochutit náleve z kysaného zelí. Do polévky můžete přidat navíc velkou mrkev nakrájenou na půl