Postup přípravy receptu
Bílé zelí nakrouháme na tenké plátky a ještě příčně překrájíme na asi centimetr velké kousky. Zasypeme přibližně jednou lžící soli, důkladně promícháme a asi 20 - 30 minut ručně mačkáme, aby zelí pustilo co nejvíc šťávy a zkřehlo. Tekutiny částečně slijeme. Podstatné je důkladné ruční promačkání zasoleného zelí. Mrkev nastrouháme nahrubo, celer najemno a cibuli nakrájíme nadrobno. Vše důkladně promícháme se zelím.
Zálivku si připravíme smícháním cukru a majonézy s prošlehanou smetanou.
Suroviny na salát promícháme, dochutíme octem, pepřem a solí dle potřeby a uložíme do chladničky odpočinout alespoň na hodinu, nejlépe do druhého dne. Před podáváním opět dobře promícháme.
Pravý salát Coleslaw podáváme ke smaženým masům nebo i jen tak s pečivem.
-
salát
- 1 ks
- cibule
- 1 ks
- větší mrkev
- 1/4 ks
- malý celer
- 1 hlávka
- menší bílé zelí
- 1 lžíce
- sůl
-
zálivka
- 1 lžička
- ocet
- 200 g
- majonéza
- 1 špetka
- 2 - 3 lžic
- cukr krupice
- 100 ml
- smetana ke šlehání