Kapustový nákyp

Na 4 porce potřebujete: 1 malou (nebo polovinu velké) kapustu, 1 velkou cibuli, rostlinný olej na smažení, asi 1 hrnek strouhanky, 4 vejce, sůl, čerstvě

mletý pepř, špetku muškátového oříšku, špetku drceného kmínu, 300 g vepřové plece (tu ale můžete zcela vynechat) a tuk a strouhanku na vymazání a vysypání pekáčku.

Nadýchaný nákyp, jak má být, předvedla Jana Ch.; Greta Blumajerová

Postup: Kapustu rozeberte na listy a ty uvařte v dostatku lehce osolené vody doměkka, trvá to asi 20 minut. Měkkou kapustu slijte (částí vody zalijte strouhanku a nechte ji odstát, aby pořádně provlhla) a z listů vymačkejte nadbytečnou vodu. Pokud listy mají silné dřevnaté řapíky, rozbouchejte je paličkou na maso nebo je zcela vyřízněte. Troubu zapněte na 180 stupňů. Maso nakrájejte na kostičky velikosti sousta, zlehka ho osolte a opepřete a orestujte na pánvi dozlatova. Maso vyjměte a ve výpeku zpěňte nakrájenou cibuli.

Připravenou kapustu pokrájejte nahrubo, přidejte koření, žloutky, osmaženou cibuli a strouhanku a vše promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který vmíchejte do kapustové hmoty, a nakonec přidejte i orestované maso. Připravený nákyp rovnoměrně rozprostřete do vymazaného a vysypaného pekáčku a upečte v troubě dozlatova, trvá to asi 35–45 minut, záleží na troubě a vlhkosti připravené hmoty. Podávejte jen tak nebo s vařenými bramborami.