Vytisknout
Kategorie: Recepty
Zobrazení: 2161

Suroviny:

400 g hovězího předního masa
200 g vepřové plece
100 g uzené vepřové kýty
100 g špeku
2-3 hovězí kosti
1 cibule
2-3 bulvy červené řepy (podle velikosti)


hrst bílého zelí nakrájeného na kousky
1 mrkev
1 kořenová petržel
1/2 celeru
100 g cherry rajčat
3 lžíce rajského protlaku
100 ml smetany ke šlehání
3-4 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
1 lžička nového koření
2 ks bobkový list
cukr
ocet
citrónová šťáva
černý mletý pepř
sůl

k podávání:
hustá zakysaná smetana
nasekaný kopr

Postup přípravy receptu

Kosti, vepřové a hovězí maso vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme na osminy nakrájenou cibuli s omytou slupkou, bobkový list, nové koření, osolíme a přivedeme k varu. Sebereme pěnu, která se vytvořila na povrchu, snížíme teplotu a vaříme, dokud není vepřové maso měkké. Potom ho vyjmeme, nakrájíme na kostičky a vývar s hovězím a kostmi vaříme dál, dokud není měkké i hovězí. Vývar scedíme, odstavíme a hovězí maso nakrájíme na stejné kostičky jako vepřové.

Během přípravy vývaru a masa do polévky uvaříme doměkka (zhruba 30-40 minut) neoloupanou červenou řepu v osolené vodě, do které jsme přidali lžíci octa. Řepu poté oloupeme a pokrájíme na kostičky.

Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) nahrubo nastrouháme, špek nakrájíme na velmi drobné kostičky, uzené na kostičky o něco větší, zelí na přiměřeně velké kousky a cherry rajčátka na poloviny.

V okamžiku, kdy je vývar scezený a horký a všechny suroviny nakrájené, necháme v hrnci rozpustit kostičky špeku se dvěma lžícemi másla. Přisypeme nastrouhanou kořenovou zeleninu a restujeme ji až do doby, kdy je zlatavá a zhruba o dvě třetiny zmenší svůj objem. Poté zasypeme hladkou moukou, promícháme, prosmahneme a vlijeme celé množství horkého vývaru.

Přidáme rajský protlak, hovězí maso, červenou řepu, zelí, rajčátka a vaříme na mírné teplotě 30 minut. Ochutíme dvěma lžícemi cukru, třemi lžícemi octa a jednou lžící citrónové šťávy.

Po této půlhodině přidáme vepřové a uzené maso, vlijeme smetanu a dochutíme pepřem, případně solí, cukrem nebo octem. Ještě chvilku necháme probublávat.

Podáváme se lžící zakysané smetany a nasekaným čerstvým koprem.