Vytisknout
Kategorie: Recepty
Zobrazení: 2677

K napsání a sesbírání následujících informací mě už poněkolikrát donutila donutila otázka obsluhy v kavárně... " Chcete větší nebo menší espresso ?" a následné diskuze, co to tedy vlastně je? Je hodně pozoruhodné, jak málo obsluhujících ví, jak má objednávaný nápoj vypadat.. Nebo spíše smutné to je? :-)

Začneme tím uplně prvním fenoménem.... Piccolo, pikolo,,, Ne, neexistuje

,,,,, opravdu ne,,, Jen u nás si lzte takto objednat, je ovšem otázka co pak vzápětí dostanete? Překlad z italštiny napovídá že při troše štesti espresso... Nebo ristretto ? U nás je zcela běžné, že vám v kavárně nabídnou malou silnou černou kávu, označenou v nabídce jako piccolo. S pojmem jste se mohli setkat i v Londýně, kde ale dostanete kávu s mlékem. Bohužel u českých zákazníků stále ještě převládá tento název a ani sami nevědí, co vlastně chtějí. Piccolo z italského překladu znamená malý. Spojení piccolo espresso používali hned po revoluci Italové, aby si u nás objednali svoje malé espresso a ne tu velkou nezdravou tureckou, kávu, která se u nás bohužel ještě stále servíruje.A tak nějak to někteří i baristé pletou pořád... Divné....Do kávového světa ale výraz »piccolo« nepatří. Pro 25-30 g lahodného nápoje se má používat správný výraz espresso , případně dvojité ristretto. České »piccolo« je tedy pouze dalším z nešvarů, na který si zákazníci zvykli – a někteří ho i přímo vyžadují.

Espresso

Malý šálek silné kávy. Připravuje se ve vysokotlakém kávovaru. Horká voda se protlačí přes kávu. Kvalitní porce espressa je 7 g kávy a 25-30 ml vody. Důležitý je tlak okolo 9 barů a teplota vody 80-90 °C. Samotné espresso se připravuje maximálně 20-30 vteřin. Záleží na kávovaru,,, Při delší době přípravy vzniká pachuť a do kávy se dostávají třísloviny.. Pokud někdy chcete ochutnat,,poproste obsluhu, ať vám dávku kávy dají postupně do cca 20 ml skleniček,, bude vám stačit 5 skleniček,, sledujte jak se mění barva a káva a její chuť se už asi u 3 skleničky mění na docela velký hnus, kterým pokud chcete velkou kávu a dosáhnout toho tím, že kávovarem proženete větší množství vody zkazíte ten lahodný nápoj, který jste ochutnali v prvních 2 skleničkách.. Když už,, Tak Americano a dosáhnout velké kávy dolitím horké vody do samotné kávy v hrnečku... Ne všude to tak dělají,, nebojte se zeptat obsluhy.... Někde říkají i Lungo, to je prostě jen méné horké vody v kávě, ale princip je stejný,, horká voda by se měla přilít do hotového nápoje,, Nejlépe , když si ji doleje zákázník sám

Ristretto

Jeho příprava je ze stejné dávky kávy, jako espresso, ale doba průtoku je jen 18 vteřin. Do šálku vám nateče asi 15-20 ml nejsilnějšího kávového extraktu. Čekají vás dva loky silné kávy a nekonečný požitek z plného aroma.

Espresso doppio

Tento nápoj se lidem se slabým srdcem nedoporučuje. Připravuje se z dvojité dávky, tedy 14 g mleté kávy. Doba přípravy je stejná jako u espressa: 20-30 vteřin, jen má větší objem, zhruba 50-70 ml dolévané vody. Dávkou kávy je to dvojité ristretto, doba přípravy je stejná jak u espressa

Dvojité ristretto


Dělá se ze 14–16 gramů mleté kávy a výsledný nápoj má kolem 30 ml.

Lungo a Americano

Neboli prodloužené espresso. Mnoho kaváren si s lungem neumí poradit. Jednoduše vám přes kávu protlačí více vody a to je špatně. Hrneček se plní až minutu a káva se přepaluje. Dostanete tak vylouhované škodlivé látky s nepříjemnou chutí. Správně se připravuje klasické espresso do 30 vteřin a šálek se doplní horkou vodou. Některé kavárny vám nabídnou espresso a konvičku s vodou, abyste si lungo "prodloužili" podle své chuti.Americano je prostě víc horké vody, někdy až jeden díl espresso a 5 dílů vody...

Cappuccino

Správné italské cappuccino tvoří 1/5 espressa, 2/5 našlehaného mléka a 2/5 horkého mléka. Káva se připravuje z plnotučného mléka, jehož teplota je 70 °C. Pěna musí být jemná, krémová a bez bublinek. V Itálii milují cappuccino hlavně k snídani. Profesionálové vám při lití mléka na povrchu namalují různé obrázky.

Caffé macchiato

V kavárnách se stává, že ji zaměňují s caffé latte. V překladu z italštiny znamená macchiato "skvrnitý" neboli s trochou mléka. Vždy chtějte espresso s lžící mléčné pěny, servírované v klasickém šálku.

Latte

Mléčná káva se připravuje z prodlouženého espressa (Lungo) a našlehaného mléka. Na povrchu je mléčná pěna, ale mnohem menší než u cappuccina. Káva se připravuje do velkého šálku. Francouzi ji nazývají caffé au lait, Australané flat white. Záleží, do kterých končin docestujete, ale vždy byste si měli pochutnat na lahodném nápoji, plném mléčné pěny.

Latte macchiato

Mezi milovníky kaváren je oblíbené a připravuje se z espressa a velkého množství našlehaného mléka. Nejprve se do vysoké sklenice lije mléko a následně espresso. Při zachování postupu, dosáhneme krásného efektu tří vrstev: mléko, káva, pěna.

A co další kávy, Třeba z french pressu, moka konvičky? Dobré jsou taky, ale záleží hodně i na stupni namletí kávy, mění se tím i výyledná acidita... Pro espresso velmi jemně mletá káva, moka konvička já osobně tak nějak střed a french press hrubě mletá..

Zde jsou i zajímavé články jak si připravit lahodnou kávu doma, nebojte se experimentovat....

http://www.cerstvakava.cz/clanky/co-je-dulezite-vedet-pred-pripravou-espressa/

http://www.cerstvakava.cz/clanky/jak-pripravit-dokonale-espresso/