Vytisknout
Kategorie: Zdraví
Zobrazení: 9685

Tak jsem se rozhodl držet chvíli před začátkem cyklo sezóny dietu a shodit pár kil. Dřív, když jsem ještě působil na Dukle, se jí říkalo Atkinsonova, názory jsou na ni různé... Většinou pravdivé.. A hlavně, není to dieta pro pitomce, co neumí číst a přemýšlet, nabourat už průběh, který se nastartuje až za několik dní, po vyčerpání cukrů v těle a tím pádem zvýšené hladině cukru v krvi může i to cukrátko, které si dáte.

Takže, vetšina lidí raději nezačínejte. :-) Dále hrozí poškození kloubů, ledvin, optimál jak dlouho ji držet, tak cca 3 až 4 týdny, déle ne. Nešetřete, kupte si v lékárně testery, stojí kolem 120 Kč, jmenuje se se Diaphan a můžete si keton a glukózu sami kontrolovat...

Další nebezpečná věc je , že po počátečním pocitu hladu, který logicky bez cukru a příloh máte, se navodí hodně příjemný pocit, kdy opravdu hlad nijak velký nemáte a jste i psychicky v pohodě. Pak vás to moc láká držet dietu déle. Dopručuji koupit lactobacily, nebo konzumovat hodně živých jogurtů.....

Hlavně! Uvědomte si, ze cukr obsahuje i mrkev, samozřejmě jablko, hroznové víno, dá se říci ovoce všeobecně... Zeleninu můžete listovou, zelí, salát, žádné zálivky, omáčky, brambory, přílohy, rýži... Ale pěkně s klidem bůček :-) Trochu čokolády můžete, té super hořké, kvalitní 80 % kakao :-) Párky, ty ne, pozor, v většině je mouka, kvalitní klobás ano, stejně tak šunku jen tu kvalitní, maso, ryby, paštiky neeeee :-) Aspoň ty kupované ne, v těch je mouka :-) Číst, studovat se vyplatí, přináším vám tady pár útržků a dole odkazy z kterých bylo čerpáno.....

Vhodné potraviny

Při ketonové dietě je nutné výrazně omezit příjem sacharidů a zcela vyloučit jednoduché cukry. Zde uvádíme příklady vhodných potravin:

Tuky: oleje (slunečnicový, řepkový, sójový, olivový), máslo, sádlo (vepřové, husí), škvarky, špek, smetana (33 % tuku), rybí tuk, burákové máslo.

Bílkoviny: libové maso (kuřecí, krůtí, králík, vepřové, hovězí), šunka, ryba (treska, filé, tuňák, krabí tyčinky), tvrdé sýry (Ementál, Eidam, Parmezán), tavené sýry s vyšším obsahem tuku, vejce.

Zelenina: ledový salát, hlávkový salát, čínské zelí, pekingské zelí, špenát, zelí, kapusta, okurka, lilek, cuketa, mrkev, celer, brokolice, květák, rajčata, olivy, houby.

Ovoce: jablka, jahody, meruňky, broskve, rybíz, maliny, ostružiny, angrešt, borůvky, třešně, švestky, meloun, avokádo.

Nápoje: voda, neslazený ovocný čaj, limonády slazené umělými sladidly.

Nevhodné potraviny

Tuky: margaríny (20 – 40 % tuku), ochucená majonéza, pomazánkové máslo.

Bílkoviny: párky, měkké salámy, klobásy, paštiky.

Přírodní sladidla: glukóza (hroznový cukr), fruktóza (ovocný cukr), sacharóza (řepný/třtinový cukr), laktóza (mléčný cukr), maltóza (sladový cukr), med.

Obiloviny a luštěniny: obiloviny (pšenice, ţito, ječmen, oves) a výrobky z nich (mouka, vločky, kroupy, těstoviny, chléb, pečivo), brambory a výrobky z nich (hranolky, krokety,
kaše, bramboráky apod.), rýţe a výrobky z ní (mouka, těstoviny, vločky, burisony), kukuřice a výrobky z ní (mouka, Maizena), luštěniny (hrách, fazole, čočka, cizrna, sója).

Ovoce: sladké kompoty, marmelády, džemy, sušené ovoce.

Pochutiny a sladká jídla: sušenky, chipsy, krekry, piškoty, koláče, buchty, palačinky, obilné kaše, čokoláda, žvýkačky s cukrem, bonbóny s cukrem.

Nápoje: sirupy a šťávy s cukrem, limonády s cukrem, kolové nápoje, 100% ovocné džusy a zeleninové šťávy, černý čaj, káva, alkohol.

Co je ketóza

Ketóza je jedním z projevů proteinové diety (proteinové dietě se také někdy říká ketogenní dieta). Ketóza je stav, do kterého se dostanete díky zvýšenému příjmu velmi kvalitních bílkovin při současně sníženém přísunu cukrů a tuků. Ačkoliv zní výraz ketóza téměř děsivě, nemusíte se ketózy bát. Ketóza naopak přináší v proteinové dietě mnoho výhod.

Výhody ketózy v proteinové dietě

  • Ketóza snižuje pocit hladu. V zásadě je to tak, že naprostá většina klientů prakticky nezná pocit hladu. Je to velice důležité, zvláště u delších a větších redukcí (nad 10 kg).
  • Redukujete především tukovou tkáň. Je dokázáno, že během ketózy dochází k přednostnímu úbytku tukové tkáně (a to jak podkožního tuku, tak i útrobního /viscerálního/ tuku). Skutečný úbytek ověřujeme na speciální BIA bio impedanční váze.
  • Během ketózy se snižuje hladina tuků (tedy i cholesterolu) v krvi.
  • Ketóza chrání Vaši svalovou tkáň.
  • Je z praxe známo, že u některých klientů mohou ketogenní látky navozovat i pocit dobré nálady až euforie.
  • Říká se jí také proteinová, protože je založená na konzumaci takového množství bílkovin, aby se organismus dostal do takzvané ketózy – tj. stavu, kdy si tělo nebere energii ze sacharidů, ale z ketonů, které vznikají spalováním tuků. Sacharidy se tedy při ketonové dietě prakticky nesmějí konzumovat.
    Úplně se jich ovšem z potravin nezbavíte, takže je třeba pečlivě hlídat jejich množství. Naopak množství bílkovin je třeba navýšit, proto se při ketonové dietě doporučuje nejen konzumace jídla s vysokým obsahem bílkovin, ale ještě podpora různými proteionovými nápoji. Maximální příjemsacharidů by měl být 40 g denně. Tady je paradoxní, že vyšší obsah tuků nevadí, podstatný je jen obsah sacharidů a bílkovin. Jestli se vaše tělo už dostalo do stavu ketózy, poznáte celkem snadno – prvním signálem bývá mírná zácpa, ta se ale po dvou třech dnech upraví na normál. Přesně si stav ketózy uhlídáte pomocí diagnostických proužků, které koupíte v každé lékárně.Můžete tedy jíst masa, drůbeže a ryb, co hrdlo ráčí, také vejce a mléčné výrobky. Pozor ovšem na sladké mléko, to obsahuje sacharidů dost. Lepší jsou tedy kefíry, kysané mléko, jogurty. Při nákupu si na obalu budete hlídat množství sacharidů. Rychle přijdete na to, že tučnější jogurty jich obsahují méně – není v nich totiž tolik všelijakých zahušťovadel. S tukyby se to ale přece jen přehánět nemělo, takže maso raději libové, nejlepší je kuřecí nebo hovězí steak na pár kapkách kvalitního oleje. Jídelníček nemusí být jednostranný, protože maso, sýry, vejce a mléčné výrobky můžete doplnit zeleninou, hlavně listovými saláty a okurkami. Vyvarovat se ovšem musíte mrkve, červené řepy, celeru, opatrně i s rajčaty, paprikami. A samozřejmě nesmíte žádné pečivo, brambory, rýži, luštěniny. Žádný alkohol a pozor na kávu, zejména tu s mlékem.Jíst je třeba pravidelně, raději v menších dávkách nejméně pětkrát, ale klidně i sedmkrát denně. Protože sacharidy se starají o zadržení vody v těle a vy je teď nemáte, je nezbytně nutné vydatně pít vodu, abyste si nepřivodili potíže s ledvinami. Návrat do normálu musí být postupný – přidávat byste měli maximálně 10 g sacharidů týdně, aby nevznikl jo-jo efekt. Ketonovou dietu můžete držet 4 – 6 týdnů, pochopitelně se k ní musíte také hýbat, při pohybu organismus spaluje více tuků. Stačí svižné procházky, nemusíte zrovna chodit do posilovny nebo běhat.
    Jídelníček nemusí být jednostranný, protože maso, sýry, vejce a mléčné výrobky můžete doplnit zeleninou, hlavně listovými saláty a okurkami. Vyvarovat se ovšem musíte mrkve, červené řepy, celeru, opatrně i s rajčaty, paprikami. A samozřejmě nesmíte žádné pečivo, brambory, rýži, luštěniny. Žádný alkohol a pozor na kávu, zejména tu s mlékem.Jíst je třeba pravidelně, raději v menších dávkách nejméně pětkrát, ale klidně i sedmkrát denně. Protože sacharidy se starají o zadržení vody v těle a vy je teď nemáte, je nezbytně nutné vydatně pít vodu, abyste si nepřivodili potíže s ledvinami. Návrat do normálu musí být postupný – přidávat byste měli maximálně 10 g sacharidů týdně, aby nevznikl jo-jo efekt. Ketonovou dietu můžete držet 4 – 6 týdnů, pochopitelně se k ní musíte také hýbat, při pohybu organismus spaluje více tuků. Stačí svižné procházky, nemusíte zrovna chodit do posilovny nebo běhat.Z pohledu doporučovaného jídelníčku se ketonová dieta snadno může zdát být opravdovým darem z nebes. Místo nejrůznějších podezřele zdravých ingrediencí totiž během jejího držení budete na svůj nákupní lístek psát slovní spojení jako jsou anglická slanina, tučný tvrdý sýr, deset vajec, hovězí nebo kuřecí maso. A tyto věci tam v žádném případě nebudou omylem nebo snad dokonce jako „drobné“ sobotní hříchy. Je to tak totiž správně! Ketonová dieta zkrátka spočívá ve zvýšeném příjmu bílkovin a tuků. Jak je tedy možné po jejím naordinování zhubnout? Nejde o žádné složité vysvětlování. Zvýšení příjmu proteinů a tuků se totiž bude dít na úkor příjmu sacharidů.Právě v této jednoduché formulce spočívá tajemství úspěchu této diety, jejíž stoupence dnes pravděpodobně vůbec nejčastěji najdeme v sálech posiloven nebo na atletických drahách. Jde tedy o přístup k hubnutí, který nevznikl za psacím stolem žádného šíleného vědce nebo vizionáře, ale naopak se opravdu s oblibou používá i mezi těmi, kteří by nakonec nějaké to kilo dolů dokázali dostat tak jako tak.Občas se ketonové dietě přezdívá také proteinová, což už samo o sobě částečně vysvětluje, o co v ní půjde. V běžné stravě obvykle najdeme asi padesát pět procent sacharidů, čtvrtinu zastupují proteiny nebo chcete-li bílkoviny, a zbytek tuky. Pokud se však rozhodnete začít s ketonovou dietou, výrazně tento podíl změníte. Sacharidů totiž bude třeba v potravě přijmout naprosté minimum, a to maximálně v celkovém denním množství asi 30 gramů. Místo nich si dáme záležet především na zvýšeném příjmu kvalitních bílkovin, ale nezapomeneme ani na tuky.Novým základem vašeho jídelníčku se tak stanou všechny dobré zdroje bílkovin, které však zároveň neobsahují vyšší koncentrace sacharidů. Půjde tak například o dostatek masa, ze kterého si budete moci na kapce olivového oleje smažit steaky. Dostane se na kuřata nebo ryby. Nešetřete na vejcích, která se například spolu s anglickou slaninou mohou stát vaší novou dietní snídaní. Ke svačině tentokrát klidně vynechte nízkotučné sýry typu gervais, a raději místo nich do vaší lednice pořiďte dostatek třiceti nebo klidně čtyřiceti procentního tvrdého sýru.Až příště půjdete pro jogurty, nepřebírejte se už víckrát těmi nízkotučnými. Při pozornějším zkoumání totiž nakonec sami zjistíte, že kvůli podílu všelijakých přidaných látek ty tučnější obsahují daleko méně sacharidů. Kysané mléko nebo kefír, to všechno budou ideální pomocníci na vaší cestě za štíhlejší linií.Samozřejmě bychom vždy měli mít na paměti, že přece jenom držíme redukční dietu, a proto by bylo velkou chybou brát tento „ketonový jídelníček“ jako jakýsi bianco šek pro bezuzdné přejídání masem a sýrem, ke kterému si akorát nedáme pečivo, brambory nebo rýži. Samozřejmě vždy musíme dbát na to, aby náš energetický příjem nepřekročil výdej. Jde ale o to, že už nebude potřeba neustále propočítávat tuky a bílkoviny. Možná vůbec nejdůležitější výhoda tohoto jídelníčku z hlediska jeho dodržování ale spočívá v tom, že drtivá většina doporučených potravin vás dokáže bezpečně zasytit. Zbavíte se tak nepříjemných pocitů hladu nebo nutkání stále něco ujídat. Jíst celý den maso a sýr je zkrátka něco jiného, než před sebou mít misku listového salátu a několik dlouhých hodin do dalšího chodu.Samozřejmě vše můžete po libosti kombinovat se zeleninou. Akorát je dobré raději vždy zkontrolovat, jak je na tom ten který druh s obsahem sacharidů. Například okurky jsou naprosto ideální, pozor si oproti tomu dejte hlavně na mrkev nebo řepu!
  • http://www.doktornet.cz/ketonova-dieta/jidelnicek-pri-ketonove-diete/
  • http://sjidelnicek.cz/ketonova-dieta/
  • http://www.femina.cz/magazin/hubnuti/special-o-hubnuti-ketonova-dieta.html
  • http://www.victus.cz/co-je-ketoza