Pochoutkový salát podle ČSN

Na kilogram pochoutkového salátu je třeba:

  • 400 dobrého šunkového salámu, který nevoní květem a nečpí kouřem (či jeho tekutou náhradou)
  • 180 g sladkokyselých okurek
  • 55 g sterilizovaného hrášku
  • 25,5 g cibule
  • 300 majonéza (doma připravená základní; recept: domácí majonéza)
  • 10 g cukru
  • 8 g worcesterské omáčky
  • 20 g plnotučné hořčice (koupené, protože domácí hořčice je hodně výrazná)
  • 5 g soli *
  • 6 g octa
  • 0,5 g pepře

Pařížský salát podle ČSN

Suroviny na 1000 g  pařížského salátu

  • 400 g pařížského salámu
  • 180 g sladkokyselých okurek
  • 60 g sterilizovaného hrášku
  • 25 g cibule
  • 300 g základní majonézy (doma udělané)
  • 10 g krupicový cukr
  • 10 g sůl *
  • 20 g plnotučná hořčice
  • 5 g ocet
  • 8 g worcesterská omáčka
  • 0,5 g mletý černý pepř

Vlašský salát podle ČSN

Na 1 kilogram vlašského salátu potřebujeme

  • Brambory 350 g (lojovité, den předem uvařené)
  • Salám * 228 g (viz povídání o salámu do vlašáku)
  • Okurky sterilizované 90 g
  • Hrášek sterilizovaný bez nálevu 20 g
  • Celer kořenový 32 g (vařený)
  • Mrkev 48 g (vařená)
  • Hořčice plnotučná 20 g
  • Pepř mletý 0,5 g
  • Ocet 15 g
  • Worcester 5 g
  • Majonéza 200 g
  • Cukr krupice 10 g
  • Sůl 10 g *