Tajný trik šéfkuchařů
Mouka, vejce, strouhanka. To je klasika, která ale nemusí být vždycky nutná. Někteří šéfkuchaři používají místo vajíčka takzvaný panýr. Jde o kašičku z mouky a mírně osolené vody. Maso se při tomto postupu obalí nejdříve klasicky v hladké mouce, poté v panýru a nakonec ve strouhance.
Vynecháním vajíček lze jednak šetřit náklady, jednak se panýr může hodit ve chvíli
kdy nám doma vajíčka dojdou. Kromě toho, jsou lidé alergičtí na vaječné bílky, a těm obal bez nich také přijde vhod.
A v poslední řadě, samotní šéfkuchaři tvrdí, že panýr může fungovat lépe než vajíčko. Například na smaženém sýru drží pak obal díky panýru naprosto perfektně a sýr při smažení nevyteče.
Při obalování bychom taky neměli na maso příliš tlačit, stačí je moukou, panýrem a strouhankou jen „protáhnout“; tak, aby byly pokryty všechny jeho části, ale ani mouka, ani strouhanka se na maso nemají zbytečně pěchovat.
Samotné smažení je pak nejlepší na sádle, které se tak snadno nepřipálí, nebo na rostlinném oleji, do kterého jsme přidali, jen pro vůni, trochu másla. Po usmažení můžeme nechat řízky okapat od přebytečného tuku na mřížce nebo tuk odsát pomocí papírové utěrky.