Usuš si vlastní Runder Biltong s worcesterovou omáčkou Vše potřebné najdete na https://www.masohere.cz/recepty/
Milovníci klasiky prominou, ale worcester je i skvělá ingredience na přípravu biltongu. Ačkoliv by tam vlastně patřit neměla. Jenže aromatická a výrazná chuť worcestrovky dodává biltongu další paletu chutí a ten správný šmrnc. S hlavním masožravcem Ondrou jsme pro tebe tak připravili recept na biltong s worcestrovou omáčkou, který nápadně připomíná holandský Runder biltong.
Příprava
Na přípravu budeme potřebovat klasické suroviny na výrobu biltongu. Přidáme akorát worcester. Jen tak pro zajímavost, výsledný biltong se bude hodně blížit tomu, jak chutná například Runder Biltong, který také používá při sušení worcesterovku. A to je Kyle původem z J.A.R. Tak pak se v těch tradičních postupech vyznejte.
Ingredience
1 kg hovězího masa (zadní kýta nebo falešná svíčková)
60 ml jablečného octu
25 g kořenicího základu na biltong
5 g libovolné příchuti
2-3 lžíce worcestrové omáčky
Vybavení
ostrý nůž
prkénko
DOYpack + absorbér kyslíku
sušičku na ovoce nebo horkovzdušnou troubu
Krájení
Očisti a opracuj maso. Všechen tuk. šlachy a pojiva musí pryč. Maso rozkrájej na menší, tenké kousky. Pokud máš větší sušičku, klidně můžeš rozkrájet na větší delší štangle.
Kořenění
Maso se musí vždy před marinováním okořenit. Na 1 kg masa použij 25 gramů našeho základního koření na biltong a promíchej s masem ve velké míse.
Marinace
Nakořeněné maso dej do dózy, kde ho prolij 60 ml octu. Přidej 2-3 lžíčky worcestrové omáčky a pořádně zamíchej. Zacři dózu a nech maso alespoň 12 hodin marinovat. Ori lepší promíchání chutí můžeš dózu po pár hodinách obrátit vzhůru nohama.
Ochucení
Vyndej marinované maso z dózy, nech okapat a dej ho do velké mísy. Teď je ten správný čas na případné přidání příchutě. Doporučujeme 8-10 gramů libovolného koření na 1 kilogram syrového masa.
Sušení
Biltong se suší při nízké teplotě několik dní. Chceme ho vysušit, nikoliv upéct. Zvol tedy teplotu v rozmezí 30 - 40 °C a maso suš po dobu 3 dnů. Pokud máš radši maso vláčnější, můžeš ho vyndat už po 2 dnech. Po usušení dej maso na vzduch a nech ho ještě pár hodin uležet a pak ho nasekej na malé kousky. Maso bude na okraji tvrdé, uvnitř ovšem krásně vláčné.
Skladování
Biltong skladuj v DOYpacku nebo uzavíratelné dóze s absorbérem kyslíku. Takhle ti maso vydrží čerstvé i několik týdnů.
Nakup si vše potřebné u nás
Chceš si tento recept připravit doma? Zde je seznam položek, které si můžeš koupit v našem eshopu.
1x jablečný ocet
1x kořenicí základ na biltong
5 g libovolné příchuti
1x worcestrová omáčka
Další vhodné vybavení
Řeznický nůž
Dřevěné prkénko
Doypack sáčky
Absorbéry kyslíku
Hovězí jerky s worcester omáčku
Do naší nabídky na domácí sušení jsme zařadili naši vlastní worcester omáčku, která se v tvojí kuchyni určitě neztratí. Je to navíc skvělá ingredience na přípravu jerky. Aromatická a výrazná chuť worcestrovky dodává sušenému masu další paletu chutí a ten správný šmrnc. S hlavním masožravcem Ondrou jsme pro tebe tak připravili recept na jerky s worcestrovou omáčkou Maso Here.
Ingredience
Na přípravu 300 gramů sušeného masa budeš potřebovat:
1 kg hovězího masa (zadní kýta nebo falešná svíčková)
75 ml sójové omáčky
20 g kořenicího základu na jerky
5 g libovolné příchuti
2-3 lžičky worcestrové omáčky
Vybavení
ostrý nůž
prkénko
DOYpack + absorbér kyslíku
sušičku na ovoce nebo horkovzdušnou troubu
Jerky-worcester
Krájení
Nejprve je potřeba očistit a opracovat maso. Je důležité odstranit tuk, šlachy nebo pojiva (zkrátka všechno bílé, co na mase najdeš). Maso nejdřív vlož na hodinku do mrazáku. Díky nízké teplotě se ti bude maso lépe krájet na tenké plátky. Zadní kýtu nakrájej na delší štangle široké zhruba 3-4 cm. Ideální tolušťka pro jerky je kolem 3-4 milimetrů. Tady samozřejmě záleží na tom, jak jerky máš rád. Pokud máš raději šťavnatější maso, tak krájej tlustší plátky.
Kořenění
Při přípravě jerky je koření základ. Nakrájené maso vlož do větší mísy. Na kilo hovězího použij 20g našeho koření na přípravu jerky. Nezapomeň maso pořádně promíchat, aby se koření dostalo ke každému kousku.
Marinace
Maso už je nakořeněné. Teď stačí už jen přidat sojovku a worcestrovku. Nejprve zalij maso 75 ml naší sojovou omáčkou (tady záleží na tobě, můžeš klidně i ubrat, pokud chceš, aby ti pořádně vynikla chuť masa). Opět promícháme. Následně přidáme 2-3 lžičky worcestrové omáčky (množství opět libovolně). Opět pořádně promícháme. Teď už stačí dát maso marinovat přes noc do lednice. Doporučujeme po pár hodinách mísu protřepat, aby se naložil každý kus masa.
Ochucení
Vyndej maso z lednice a nech ho okapat. Pokud chceš na svoje jerky příchuť, posypej ho libovolným kořením (v naší nabídce najdeš chilli, hořčici, česnek a piri-piri). S kořením to nemusíš přehánět, stačí fakt jen lehce posypat. Maso vyskládej na kovovou mřížku.
Sušení
Teď přichází nejdůležitější část celého procesu: sušení. Nejlepší je použít sušičku na ovoce. Pokud však sušičku nemáš, dá se jerky připravit i v horkovzdušné troubě. Začni se 70°C po dobu 2 hodin. Poté teplotu sniž na 40-50°C a pokračuj dalších 2-6 hodin. Hotové jerky poznáš tak, že se začnou krotit okraje masa. Pokud sušíš v troubě, maso pravidelně kontroluj. Po tom, co maso vyndáš ze sušičky, nech ho 3-4 hodiny dojít v pokojové teplotě.
Skladování
Jerky skladuj v DOYpacku nebo uzavíratelné dóze s absorbérem kyslíku. Takhle ti maso vydrží čerstvé i několik týdnů.
Nakup si vše potřebné u nás
Chceš si tento recept připravit doma? Zde je seznam položek, které si můžeš koupit v našem eshopu.
1x sójová omáčka
1x kořenicí základ na jerky
5 g libovolné příchuti
1x worcestrová omáčka
Další vhodné vybavení
Řeznický nůž
Dřevěné prkénko
Doypack sáčky
Absorbéry kyslíku